6/06/2008

13. ročník študentskej súťaže XELLA 2007/2008

V malom, severnom kameňolome s vodnou plochou má prevládať funkcia prechodného ubytovania hotelového apartmánového typu s reštauráciou. V tesnej blízkosti malého kameňolomu sa končí plánovaná výstavba vilovej štvrte Panský les, čo znamená, že prístupová cesta pre motorové vozidla ako aj pre peších bude zo západnej strany, teda z tohto areálu. Navrhované objekty reštaurácie a prechodného ubytovania kategórie 3* sú prístupné zo západnej časti kameňolomu, čo vychádza už zo stávajúcej prístupovej cesty.
Vznik kameňolomu do istej miery zasiahol do okolitej prírody, zničil zelené plochy a v dnešnej dobe, keď už nemá pôvodné využitie je potrebné vdýchnuť mu nový život, vrátiť mu určitú funkciu, ponúknuť nový impulz. Napraviť starú chybu.  
 Kameňolom je miesto, ktoré svojím kontextom, svojím výrazom, štruktúrou skaly provokuje k výstavbe terasovitého typu. Hmota skalnatého terénu nie je homogénna, je plastická, reliéfna. V mojom návrhu využívam dva princípy - kontextuálny princíp a princíp moderného zásahu. Využívam ponúkaný kontext terás kameňolomu, kontext celkovej modelácie terénu na sprístupnenie obytných buniek hotela. Tieto obytné bunky svojim umiestnením kopírujú plastický terén a zároveň sa stávajú akýmsi prirodzeným pokračovaním skaly kameňolomu. Rovnako ako objekt reštaurácie, ktorého tvarovanie vychádza z tvaru vrstevníc terénu. Celý návrh je založený na “momente prekvapenia”. Po príchode návštevníka do priestoru riešeného územia mu vo výhľade do istej miery prekáža objekt reštaurácie, no po vstupe do interiéru sa mu naskytá výhľad nie len do malého kameňolomu s vodnou plochou a s hotelovými bunkami, ale aj do veľkého kameňolomu s kultúrno-rekreačnými funkciami. V prípade že sa chce návštevník ubytovať v hoteli prejde cez ubytovaciu časť do vlastnej izby v kameňolome. Ubytovanie je už tým jedinečné, že hotel je priamo v “ineriéri” kameňolomu a z každej izby je výhľad do vnútra malého kameňolomu s romantickým jazierkom.